Wednesday, September 18, 2013

Kırıntı Hamurlu Sulu Köfte



kirinti hamurlu sulu kofte 1



Sulu köfte yapılmayan ev hemen hemen yok gibidir. Salçalısı, ekşili terbiyelisi...Herkesin kendi damak zevkine göre farklı tercihleri vardır mutlaka. Bizim evde çocukluğumdan bu yana annem hep salçalısını yapar, terbiyeli olan ona göre diyet köfte gibidir renginden hoşlanmaz.  Ben kendi evimde de aynı alışkanlığı sürdürüyorum. Bir kez terbiyelisini yaptığımda kızım" renklisi daha güzel" demişti ve bundan sonrada hep salçalı yapıldı.


Bu bilinen klasik tarifi farklı bir yorum ile kırıntı hamuru ekleyip biraz kaşar peyniri rendesi ile tek kişilik kaplarda fırınladım . Değişik ama evde çok sevilen leziz bir tarif çıktı ortaya...


Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli...

Gereken Malzemeler :

Köfte için :

500 gr kıyma (az yağlı dana kıyması kullandım)

1 adet soğan

2 çorba kaşığı pirinç

2 dilim bayat ekmek

1 küçük kase kıyılmış maydanoz

tuz, karabiber, kimyon

1 adet patates

2 adet havuç

2 adet domates



Köfteleri bulamak için:

Un



Kırıntı Hamuru için:

3/4 su bardağı un

50 gr tereyağı



Üzerine :

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


kirinti hamurlu sulu kofte 2
Hazırlanışı :


Kırıntı hamuru için elenmiş una soğuk küp şeklinde doğradığınız tereyağını ilave edip yağı eritmeden gerekirse 1-2 kaşık soğuk su ilavesi ile pürüzsüz bir hamur elde edin. Streç filme sarıp buzlukta yarım saat bekletin.


Köfte için kıymayı derin bir kaba alın. Rendelenip suyu süzülmüş soğanı, ufalanmış bayat ekmek içlerini, maydanoz, tuz , baharat ve pirinci ilave edip yoğurun. Köfte hamurunu yarım saat dinlendirin.


Daha sonra hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Un serpilmiş bir tepside tüm köfteleri una bulayın.


Tencerede rendelenmiş domatesleri sıvı yağ ile hafifçe soldurun. Halka halka dilimlenmiş havuçları ve küp küp doğranmış patatesleri de ilave edip bir kaç kez döndürün. Üzerine 3-4 bardak su ilave edin.


yemeğin suyu kaynamaya başlayınca yavaş yavaş una buladığınız köfteleri tencerenin içine salıp yapışmaması için bir kaç kez karıştırın.


Önce harlı ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte köfteler pişip pirinçler şişmeye başlayıncaya kadar pişirin.


Tek kişilik ısıya dayanıklı fırın kaplarına kepçe ile köftelerden pay edin. Hafifçe ılınınca buzluktan çıkardığınız kırıntı hamurunu rendeleyin (tam donmamışsa eliniz ile ufalayabilirsiniz).


Üzerine kaşar peyniri rendesi serpip önceden 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar fırınlayın. 




Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş


No comments:

Post a Comment