Tuesday, September 3, 2013

Zeytinyağlı Biber Dolması (Aydın usulü)


zeytinyagli biber dolmasi aydin usulu 1

Bu dolma bildiğimiz zeytinyağlı dolmalardan biraz daha farklı.Farklı tuzlu olması...

Bu dolmayı Sevil arkadaşımızın düzenlediği İftar Bereketi Etkinliği 3 'e gönderiyorum.

12 adet dolmalık biber

3 adet kuru soğan

12 yemek kaşığı pirinç

Taze nane

Maydanoz

Tuz

1 yemek kaşığı salça

2 adet domates

Zeytinyağı

1. Soğanları yemeklik doğrayıp,zeytinyağıyla beraber rengi dönene kadar kavuruyoruz.

2. Dolmalık biberlerimizin saplarını baş parmağımızın yardımıyla üzerinden bastırarak kopartıyoruz,çekirdeklerini temizliyoruz.Yıkayıp,süzülmeye bırakıyoruz.

3. Pirinçleri yıkayıp,süzüyoruz.

4. Pirinçleri soğanın üzerine ilave edip,rengi şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz.

5. Üzerine rendelediğimiz domatesleri ve salçayı ekliyoruz.Domates suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

6. Tuzunu ,ince ince kıydığımız nane ve maydanozu ilave edip,karıştırıyoruz.

7. Harcımızı dolmalık biberlerin içine üzerlerinde birer parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz.( pirinçlerin rahat şişebilmesi için )

8. Tencereye dolmaları yerleştirip,dolmaların 1/3'üne gelecek şekilde su koyuyoruz.

9. Parlak görünmeleri için biraz zeytinyağı gezdiriyoruz.Biberler yumuşayana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

*Bazı arkadaşlarım yorumda Aydın usulünün farkını sormuşlar.Genelde zeytinyağlı dolma yapılırken içine künar,kuş üzümü ve yenibahar konulur.Bunlar dolmaya tatlılık verir.Aydın usulünde ise dolmaya bunlar konulmaz.Dolayısıyla dolma tuzlu olur.

No comments:

Post a Comment