Saturday, September 14, 2013

SU BÖREĞİ (Rıza Dayı usulü:))



su bore i riza dayi usulu 1

Geçtiğimiz haftasonu İstanbul'da bir akrabamızın oğlunu evlendirdik. Misafiri olduğumuz babamın teyze oğlu Rıza dayı, gece çok geç hatta sabaha karşı yatmamıza rağmen sabah erkenden kalkıp bize bu nefis böreği yapmış. O hamuru yoğurmuş, açmış eşi Lamia yengede haşlama ve tepsiye koyma aşamasını yapmış. Mesleği aşçılık olmadığı halde, 66 yaşında bu kadar becerikli bir erkek görmediğimiz için bize tuhaf gelsede bayıla bayıla yedik yaptıklarını.:) Hepsi harikaydı... Bu böreğin yanında birda peynirli poğça yaptı ki oda nefisti inanın. Onunda fotoğrafını çektim. Onun tarifinide sizinle paylaşacağım...

Eveeet... Yalancı falan değil halis mulis su böreği tarifi istermisiniz? Yanlız pişirme tekniği Rıza dayıya özgü nefis bir su böreği... Oyüzden başlık yazarken bunu belirtmek istedim... Laf çok uzadı dimi? Eee ozaman buyrun tarife...

MALZEMELER

HAMURU İÇİN


  • 6 yumurta (bir yumurta sarısının yarısı ayrılacak)

  • Tuz

  • Un



DİĞER MALZEMELER


  • 1 kalıp beyaz peynir

  • 300 gr tereyağ

  • 1 çay bard sıvı yağ



su bore i riza dayi usulu 2



YAPILIŞI



Öncelikle hamur malzemeleriyle un kontrollü konarak ele yapışmayan biraz serte yakın bir hamur yoğrulur.



Biri biraz daha büyük olmak üzere, hamur 7 parçaya bölünür. Her parça yufka kalınlığında açılır. Büyük olan yufka haşlamadan, kenarları dışarı çıkacak büyüklükte yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.



Diğer yufkaların 5 tanesi, tuzlu suda haşlanır. Ardından soğuk suya batırılır. Elle süzülüp dikkatlice sıkıldıktan sonra, her katına kızdırdığımız tereyağ+sıvıyağ karışımı ve peynir konarak üst üste yerleştirilir. Kalan son yufka haşlanmadan üzerine kapatılır. Kenarlardan sarkan ilk yufkanın kenarları üzerine kapatılır.



Üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürülür. 200 C fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz ters çevrilir. Ilınınca dilimlenip servis edilir. Afiyet olsun...





No comments:

Post a Comment