Saturday, October 5, 2013

Ekşili Aya Sulusu



eksili aya sulusu 1
Merhabalar,

Ekşili Aya Sulusu Kahramanmaraş'ın yöresel yemeklerindendir.

Annem Maraşlı olduğundan sık sık bu yöreye ait yemekler pişirilir bizim mutfakta. Gaziantep'in ve Maraş'in yemek kültürü; aradaki 80km lik mesafeye rağmen oldukça farklıdır. Çocukluğumdan bu yana en sevdiğim tencere yemeklerden.Yanına tereyağlı pirinç pilavı ile nefis bir ikili.

Malzemeler



  • Köftesi için; 300 gr yağsız kıyma, tuz, karabiber.Dışına un.


  • 2 ortaboy kurusoğan


  • 1 kırmızı ya da yeşil biber


  • 1 tane domates (yazdan dondurucuya kaldırdığım domateslerden kullandım)


  • 1 orta boy kase dolusu ıslanmış nohut


  • 1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası


  • Limon suyu ya da limon tuzu


  • Zeytinyağ, tuz, karabiber

Yapımı:



  • Öncelikle et tuz ve karabiberi yoğurun ve nohut iriliğinde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri birbirine yapışmaması için tabanına un serptiğiniz tepsiye alın ve köftelerin her tarafını unlayın.


  • Düdüklü tencereye bir miktar zeytinyağ koyun . Doğradığınız biber ve soğanı kavurun.


  • Salçayı ilave edip biraz daha karıştırın.


  • Geceden ısladığınız nohutu, tuzu,karabiberi ilave edip , biraz kaynamış su ekleyip pişmeye bırakın. 


  • Damak tadınıza göre limon tuzu ya da limon suyu ekleyin.

  • Nohut piştiğinde, et köfteleri de ekleyip 5 dk kadar düdüklü tencerenin kapağını kapamadan kaynatın.

  • Yanında pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz. 

  •   



eksili aya sulusu 2






Bu yörelerin mutfak kültürünü bilmeyen yoktur sanırım.


İnsanlarımız maharetli, topraklarımız bereketli...


Ben de arada bir elçi...


Mutlu, huzurlu bir hafta diliyorum yine...


Sevgilerimle...


No comments:

Post a Comment