
Ekşili Aya Sulusu Kahramanmaraş'ın yöresel yemeklerindendir.
Annem Maraşlı olduğundan sık sık bu yöreye ait yemekler pişirilir bizim mutfakta. Gaziantep'in ve Maraş'in yemek kültürü; aradaki 80km lik mesafeye rağmen oldukça farklıdır. Çocukluğumdan bu yana en sevdiğim tencere yemeklerden.Yanına tereyağlı pirinç pilavı ile nefis bir ikili.
Malzemeler
Köftesi için; 300 gr yağsız kıyma, tuz, karabiber.Dışına un.
2 ortaboy kurusoğan
1 kırmızı ya da yeşil biber
1 tane domates (yazdan dondurucuya kaldırdığım domateslerden kullandım)
1 orta boy kase dolusu ıslanmış nohut
1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası
Limon suyu ya da limon tuzu
Zeytinyağ, tuz, karabiber
Öncelikle et tuz ve karabiberi yoğurun ve nohut iriliğinde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri birbirine yapışmaması için tabanına un serptiğiniz tepsiye alın ve köftelerin her tarafını unlayın.
Düdüklü tencereye bir miktar zeytinyağ koyun . Doğradığınız biber ve soğanı kavurun.
Salçayı ilave edip biraz daha karıştırın.
Geceden ısladığınız nohutu, tuzu,karabiberi ilave edip , biraz kaynamış su ekleyip pişmeye bırakın.
Damak tadınıza göre limon tuzu ya da limon suyu ekleyin.
- Nohut piştiğinde, et köfteleri de ekleyip 5 dk kadar düdüklü tencerenin kapağını kapamadan kaynatın.
- Yanında pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz.
-

Bu yörelerin mutfak kültürünü bilmeyen yoktur sanırım.
İnsanlarımız maharetli, topraklarımız bereketli...
Ben de arada bir elçi...
Mutlu, huzurlu bir hafta diliyorum yine...
Sevgilerimle...
No comments:
Post a Comment