Saturday, October 12, 2013

ELMA PÜRELİ SOMON..."KANADA USULU" :)



Soğuk yine soğuk:( ama ısınacakmışız hafta sonunda, -5 olacak hava heyyyy:)) Zaman ne kadar çabuk geçiyor, günler sanki uçuyor..ocak ayının sonunada geldik sayılır..Önemli olan sağlıkla , neşe ile geçsinde günler...Dün, bizim balık günümüzdü:) Ama burada öyle Türkiyedeki gibi balıkçılarımız olmadığından genelde buzluktan alıp pişirdiğimiz, Halibut, Tilipia, Somon gibi beyaz etli balıklar alternativimiz oluyor..Bazen tazelerini almak mümkünsede, tazelik konusunda kafamda soru işaretler oluşmaya başlayınca buzluktakilere yönelmek daha sağlıklı oluyor..Buradada eğerki Asya-Çin marketlerine gidersen vede taze olanı nasıl seçeriz konusunda bilgi sahibi isen..gayette güzel, bizim Uskumru, istavrit benzeri balıkları rahatlıkla alıp taze olarak pişirip afiyetlen yenilebilirsede ben o konuda bilgili olmadığımdan ve bize yakın taze balık satan markette olmadığından buzluktakiler favorim oluyor..Tarifimiz, Elma püresinde Somon..





elma pureli somon quot kanada usulu quot 1




Malzemeler/ 4 kişilik


Elma Püresi için


4 ad.ekşi elma, 1limon suyu, 2 yemek kaşığı tereyağ-eritilip soğutulmuş-, az tuz, ve 1 yemek kaşığı limon suyu.






 Mercimek garnitür ve somon için:


1/2 su bardağı yeşil mercimek, 1 havuç(Küçük doğranacak), 1ad.kereviz sapı(istenirse), küçük doğranacak, 1 bardak su, az tuz karabiber


Ayrıca 4 adet somon balığı filetosu, bir miktar soya sos.






Yapılışı:


1-Öncelikle elmaları soyup kare şeklinde doğrayıp,Tencereye 1 lt.kadar soğuk su ve 1 limonun suyunu ilave edip elmalarıda içine atıp, kararmaması ve limonlu suyu çekmesi için 15 dk.kadar bekletip, tenceremizi ocaga koyup, kaynatalım..-5 dk.kaynatmak yeterli oluyor elmaların yumuşaması ve püre olabilmesi için- ve ocaktan alalım. Elmaları sudan çıkarıp, suyunun iyice süzülmesini sağlayalım. Elmalarımızı isterseniz blendırda isterseniz çatal yardımı ile ezip içerisine erimiş, soğumuş tereyağını, 1 yemek kaşığı limon suyunu, arzu edilirse çoook az tuz ilave edip iyice karışmasını sağlayarak püre haline getirelim..







2- Mercimeği, doğranmış havuç ve kereviz sapını, birkaç kaşık sıv yağ da az kavurup, üzerine 1 bardak suyu ilave edip mercimeklerin ve sebzelerin pişmesini sağlayalım, suyunu çekip pişince içine tuz, kara biber ilave edip, bir kenara alalım.(Mercimek pişerken gerekirse su ilave edebiliriz fazladan, ancak çok fazla yumuşak olmayacak mercimekler, biraz diri olacaklar..ve pişme sonrası suyu süzülecek)






3- Somon balıklarımızı, bir tabağa koyduğumuz bir miktar soya sosuna batıralım arkalı-önlü ve arzu ettiğimiz şekilde ister yağsız tavada, ister ızgarada pişirelim.(Yağsız tavada pişireceksem ben tavaya az miktar su koyup onun üzerine balıkları koyarak ve kapak kapalı olarak -5.dk sonra balıkları çeviriyorum- 10-12 dk. da pişiriyorum. Hiçyağ ilave etmeden)






Elma püremizi(Soğuduysa biraz ısıtalım) servis tabaklarına paylaştıralım. Üzerine, suyu süzülmüş mercimekten bir miktar koyalım ve en üstede somon balıklarımızı ilave edip, arzu edilirse 2 sap taze soğanın yeşil kısmını da incecik doğrayıp, serperek..servis yapalım. AFİYET OLSUN!






Not: Somon balığı yerine herhangi bir balık eti kullanabilirsiniz. Mercimek fazla gelirse,  bulgur pilavı yapıp , kalan mercimeği, pilava ilave edip ertesi akşam yiyebilirsiniz..Ve Elmaların ekşi elma olmasına dikkat edin desemde normal elma ile yaparsanız hafif tatlı bir püre elde edersiniz ki oda farklı bir tat verir:))







No comments:

Post a Comment