Thursday, October 10, 2013

Yaz bitmeden Nisuaz salatasi ve Basilcello (Italyan usulu Feslegen likoru)yapimi



yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 1



yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 2


Bizim evin girisi ( U seklinde bir avluya bakan 4 ev var, eski sapel/kilise bu ev bizimki iki yaninda) boyle pembe, mavi ortancalarla suslu. Benim bahcedeki ortancalar Leonardo'nun cicek toplama rituelinin kurbani oldular. Bana hep sonbahari cicegi gibi gelir, buralarda yaz bitmekte haberiniz ola!






yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 3yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 4


Derseniz yahu sen Kuzey Fransa'dasin niye Guney Fransa yemeklerinden bahsediyorsun. Esimin annesi Korsika'li, Marsilya'da buyumus. Dedesi polis sefiymis. Korsikali'lar icin "ya hirsiz ya polis olur" diye bir deyis var :) Esime nerelisin diyenlere Korsikali der hep. Bu Korsikali'lar Akdeniz kani tasidigindan olsa gerek hemen alevlenen, yanimdaki kiza baktin diye kavga cikaran, cani sikilinca adadaki kahveleri filan bombalayan ilginc tipler :) Saka bir yana, Korsika Akdeniz'in en guzel adasi.  Guney Fransa mutfagi kulanilan malzemeler ise bize hic yabanci degil, sebze, balik  agirlikli, en sevdigim domates, patlican, biber, sarimsak, kekik ve diger otlar, zeytinyagi bolca kullaniliyor. Ozetle kaynana yemeklerini seviyorum.










yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 5






Nisuaz salatasi


(4 kisilik ve ana yemek olarak yapilir)


10 orta boy domates


1 salatalik


200 gr taze bakla( taneleri kullanilacak)


2/3 dolmalik kirmizi, yesil biber


6 taze sogan


yarim demet feslegen


1 dis sarimsak


3 kati pismis yumurta


300 gr koserve ton baligi


100 gr cekirdegi cikarilmis siyah zeytin


zeytinyagi, tuz, karabiber






1-Biberler, salataligi yuvarlak dograyin. Domatesleri hilal ay gibi kesin.Baklalarin dis kabuklari ile tanelerin uzerinde yer alan hazmi zor kabugu soyun. Bicakla bir centik atip sikarsaniz kolayca cikacaktir.


2-Yumurtalari soyup dorde kesin.


3-6 kasik zeytinyagi ile tuz, karabiber, ezilmis sarimsak ve feslegen yapraklarini karistirin.


4-Tum malzemeyi ton dahil sosla beraber karsitirin. Yumurtalari en son ekleyin yoksa dagilirlar. Guzel bir ekmekle servis yapin. Yuvarlak ekmek bulursaniz icini bosaltip salatayi doldurup servis yapabilirsiniz.


yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 6






Feslegen sevgimi biliyorsunuz. Italyanlarin limon likoru lemoncello sevgimide buna katalim. Bu tarifi gorunce gozlerime inanamadim ve hemen denedim. Sahane oldu, yemeklerden sonra bir minik bardak hazma yardimci.


Basilcello yapimi


bir sise votka


bir yada iki demet feslegen


500 gr seker


600 gr su


1-Yikanmis feslegen yapraklari ve alkolu bir kavanoza koyup birkac gun bekletin. Sise yemyesil olacak rengine bayilacaksiniz.


2-2/4 gun sonunda seker ve suyu kaynatip sogutun. Feslegenleri suzup(ben tulbent kullaniyorum) hazirladigniz surupla karistirin. Hava alamayan bir siseye koyup 2 hafta bekletin. Basilcellonuz hazir. Soguk servis yapiniz.














yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 7yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 8










yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 9



















yaz bitmeden nisuaz salatasi ve basilcello italyan usulu feslegen likoru yapimi 10Yaz bitiyor gibi burda, icimi kaplayan huzne gullerle dayaniyorum.


No comments:

Post a Comment