Friday, October 11, 2013

Sulu Köfte (Ekşili Köfte)



sulu kofte eksili kofte 1Bayramda akraba ziyareti yapıp, haftasonu misafir ağırladıktan ve bayramı uğurladıktan sonra üzerimden rehaveti atamadım uzun bir süre. Şimdi tam çalışmaya konsantre oldum, bu sefer de önümüzdeki hafta yapacağım kısa tatil için hazırlanma zamanı geldi çattı :) Artık yazmam lazım, 1 haftadır gelen aynı sofrayı görüyor derken imdadıma annemin meşhur sulu köftesi yetişti. Annemin çok güzel yaptığı ve ne zaman yapsa 4 kişilik ailemize de (ki kendileri 2 kişi, yarısından fazlasını bize verir yani :) ayırdığı sulu köfteyi bu kez ben yaptım. Eşim inanmadı, annen yapıp vermiştir dedi, hayır bizzati ben yaptım, çok da güzel oldu efendim :)

Malzemeler:

- 1/2 kg. orta yağlı kıyma

- 2 adet orta boy kuru soğan

- 1 kahve fincanı pirinç

- 2 adet ince havuç

- 2 adet orta boy patates

- 4 çorba kaşığı sıvıyağ

- 3 su bardağı sıcak su

- tuz, karabiber, kimyon

- 1 su bardağı un

Terbiyesi için:

- 1 adet limon

- 1 adet yumurta




Yapılışı: Soğanlar rendenin ince tarafı ile rendelenerek kıyma, yıkanmış pirinç, tuz ve baharatlarla birlikte özdeşleşene dek yoğrulur. Hazırlanan harçtan misket büyüklüğünde köfteler yuvarlanarak bir tepsiye dizilir ve üzerine un serpilir. Diğer yanda derince bir tencerede ince dilimlenmiş ve dörde bölünmüş havuçlar sıvıyağda sotelenir. Üzerine sıcak su dökülerek, kuşbaşı doğranmış patatesler ilave edilir. Her tarafı unlanmış köfteler iki avuç arasında nazikçe sallanarak fazla unları silkelenir ve teker teker tencereye atılır. Tüm köfteler tencereye atıldıktan sonra fazla zedelemeden karıştırılır ve ocağın altı kısılarak pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın (piştiğini pirinçlerin şişmesinden anlayabilirsiniz) bir limonun suyu yumurta ile çırpılarak terbiyesi hazırlanır. Üzerine yemeğin suyundan azar azar eklenerek yumurtanın beyazı katılaşmadan bir kase kadar karışım elde edilir. Karışım yavaş yavaş yemeğe ilave edilerek karıştırılır. 3-4 dakika daha kaynatılarak ocağın altı kapatılır. Sevdiklerinizle beraber ağız tadı ile yenilir....


No comments:

Post a Comment