Wednesday, August 7, 2013

Anneanne Usulü Kokusuz Çemen Yapımı/ Kimyon Baharatını Evde Hazırlayın




anneanne usulu kokusuz cemen yapimi kimyon baharatini evde hazirlayin 1
Nesilden nesile aktarılan tariflerin korunması, mutfak kültürümüzün devamlılığını sağlayabilmemiz açısından çok önemli.Eskilerin tariflerinde her zaman püf noktaları olur ve bunların uygulanması o hep alıştığımız tadı alabilmemizi sağlar

Çemen, zengin mutfak kültürümüzün orjinal tadı "Kayseri pastırması" nın ana maddesi ayrıca kahvaltılık olarak da tüketiliyor.Pek çok insan çemen kokusundan rahatsız olduğu için yemek istemeyebilir ama rahmetli anneannemin tarifine göre yapıldığında kesinlikle çemen kokusu sizi rahatsız etmeyecek. Çemeni hazırlarken kullanacağınız kimyonu da evde hazırladığınızda,  kokusu  ve tadı çok daha farklı oluyor.

Hazırladığınız çemeni, kızarmış tereyağlı ekmeğin üzerine sürerek ya da yağda yumurtaya karıştırarak tüketebilirsiniz.

Kimyon Baharatının Evde Hazırlanması


anneanne usulu kokusuz cemen yapimi kimyon baharatini evde hazirlayin 2
Kimyon   çekirdeklerini , fotoğraftaki gibi, aktardan alıp,  ayıklayıp , yıkayın. Suyunu süzdükten  sonra tepsiye yayıp kurutun. Kuruyan  çekirdekleri, mümkünse  toprak kapta, orta ateşte, yakmadan , açık sarı renkte ve güzel kimyon kokusu olana dek , hızlı zızlı karıştırarak kavurun. Tepsiye serip soğutun.Baharat çekme makinasında çok ince olacak şekilde çekin ve kavanoza doldurun. Ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. Hazırladığınız kimyon baharatını istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Çemen yapımında da lezzeti sağlayacak en önemli baharat.


anneanne usulu kokusuz cemen yapimi kimyon baharatini evde hazirlayin 3
Çemen Yapımı

Malzemeler:

-25 g çemen tozu

-6 iri diş sarımsak( çok iyi dövülmüş)

-1 yemek kaşığı biber salçası

-1 yemek kaşığı kimyon

-1 tatlı kaşığı karabiber

-1 tatlı kaşığı yeni bahar

-1 yemek kaşığı kimyon

-3 yemek kaşığı tatlı kirmızı toz biber

- isteğe bağlı acı biber

-tuz

Servis Sırasında:Yenilecek miktara sızma zeytinyağı ve çok ince çekilmiş ceviz eklenebilir.

Çemeni Kokusuz Hazırlayabilmenin Püf Noktası :

Aktardan aldığınız çemen tozunu eleyin, çukur bir kabın içine koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyip , 2 gün soğuk bir yerde arada bir karıştırarak bekletin.Bu sayede çemenin kokusu yedikten sonra rahatsız etmeyecek.

Islattığınız çemen tozunun suyunu süzdükten verilen malzemeleri iyice karıştırarak çemeni hazırlayın.



No comments:

Post a Comment