Tuesday, August 27, 2013

PİRPİRİİMM :) (ELAZIĞ USULÜ)



   Hayırlı Cumalar  Cümleten,


   Elazığ'lıyım ya; bizim memlekette semiz otuna pirpirim deniyor :) Aslında biz yabani olanı pişirirdik. Bahçelerde bağlarda kendiliğinden yetişen çok güzel bir sebzedir kendileri :)Kendisine has hoş bir ekşiliği de vardır doğal pirpirimin..Gerçi genelde burun kıvırırlar bu yemeğe ama bence çok güzel oluyor..Hele bu usulü çok seveceksiniz diye umuyorum..


   Bir anım var bu sebzeyle ilgili ..Kız meslek Lise'sin de okurken "beslenme" dersimize Ankara'lı yeni mezun bir öğretmenimiz bize sebzelerin meyvelerin besin değerleriyle ilgili bilgileri yazdırıyordu. Sıra semiz otuna geldiğinde, " çocuklar burada semiz otuna ne diyorlar biliyor musunuz? " diye sordu. Ama bir yandan da kahkaha atmamak için kendini zor tutuyordu.:) Arkadaşlarımdan ses çıkmayınca, " evet, hocam biliyorum.biz "pirpirim" deriz dedim..Arkadaşlarımın tepkisi görülmeye değerdi: "Anaaa pirpirime mi semiz otu diyorlarmıışşş :))) Sevgili öğretmenimizin gülüşü yarıda kalmıştı :)


    Herkesin bildiği kendine doğal geliyor. Bize tuhaf, komik ya da saçma gelen karşımızdaki kişiye gayet normal gelebiliyor..Ya da bizim güzel sandığımız belki de başkası için hiç de güzel değildir...Her zaman bunu göz önüne alarak insanları değerlendirelim lütfen...


  Neyse tarife geçelim: 


  -1 demet pirpirim(semizotu),


  -2 çorba kaşığı zeytin yağı,


  -1 baş kuru soğan,


  -1 çorba kaşığı domates salçası,


  -1 tatlı kaşığı biber salçası,


  -2 domates(uyuttuğumuz domateslerden kullanabiliriz)


  -1/2 kırmızı kapya biber,


  -1 sivri ya da küçük çarliston biber,


  -1 su bardağı haşlanmış nohut (biraz fazla da olabilir, ben seviyorum fazla olmasını)


  -3-4 diş sarımsak, tuz.


pirpiriimm elazi usulu 1







  • Semiz otlarını iyice yıkayıp ayıklayıp doğrayalım.

  • Tencereye yağı alıp, yemeklik doğranmış soğanları hafif pembeleştirelim, Salçaları katıp çevirelim.Biberleri yemeklik doğrayıp katalım. Domatesleri ya da uyutma domatesi ekleyip biraz daha soteleyelim.

  • Doğranmış semiz otlarını ekleyip şöyle bir karıştıralım.Üzerini geçecek kadar suyunu ekleyelim,  haşlanmış nohutu da kattıktan sonra, kapağını kapatıp, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim.

  • Nohut haşlanmış, sebzeler de çabucak kolayca  pişeceği için fazla beklemiyoruz. Pişen yemeğin içine sarımsakları tuz ile ezip katalım servis edelim..Sarımsak mutlaka olsun, tadını çok güzelleştiriyor.Eğer sarımsak dokunuyorsa, pişmeye yakın ekleyip biraz beraber pişirerek yiyebilirsiniz..



pirpiriimm elazi usulu 2






  • Afiyet olsun...Dualarda unutmayın lütfen...





No comments:

Post a Comment