Sunday, August 25, 2013

EKŞİLİ SULU KÖFTE














eksili sulu kofte 1

EKŞİLİ SULU KÖFTE
 Herkese iyi akşamlar...

  Malum kış mevsimindeyiz artık,her ne kadar gündüzleri hava istanbul'da güzel olsada akşam olunca soğuk hissettiriyor kendini,e o zaman ne yapıyoruz bol bol çorba yapıp, tüketiyoruz.

her ne kadar ben her mevsim çorba tüketen bir insan olsam da bu herkes için geçerli değildir sanırım.

Çoğunluk kışın tüketir,neyse gelelim konumuza..

  Bizim evde en sevilen çorbalardan birine geldi sıra.uzun zamandır paylaşmak istiyordum ama bir türlü kısmet olmamıştı.Her gün yapsam her gün yenir herhalde.Helede oğlum,bugün resmen bayram yaptı.

Pişmesini zor bekledi,bir de üstüne oğlum çok kaynar azıcık ılısın dedim kıyamet koptu.Üfleye üfleye nefesi kesilecekti:)

Şimdi vereceğim tarifle rahat 8 kişilik çorba çıkar fakat bizim evde 3 kişi ilk akşamdan öğüttük bile.Sadece bir kase kaldı.onuda artık yarın oğluşum yer bitirir zaten.

  Neyse efendim buyrun tarifime...

Not:  bu arada ikinci aşuremi yaptım yeni fotoğraflar çekince aşure yayınıma ekledim,bakmak isterseniz tıklayın











eksili sulu kofte 2

EKŞİLİ SULU KÖFTE
  Diğer çorba tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.


MALZEMELER

8-9 su bardağı su

3 adet orta boy patates

1 adet iri boy havuç

1 yemek kaşığı tereyağ(ben üzerine nane yaktığım için bu kadar kattım,siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz)

köftesi için:

200 gr kıyma2 yemek kaşığı tepeleme kırık pirinç

1 adet küçük kuru soğan

kimyon

pulbiber

tane karabiber

tuz

sebzeli çeşni

(baharatların ölçüsünü yazmıyorum damak zevkinize göre ayarlarsınız diye)

köfteleri bulamak için 1 yemek kaşığı tepeleme un

terbiyesi için:

3 yemek kaşığı yoğurt

1 adet yumurta

1/2 limonun suyu

tuz

tane karabiber

çeşni

üzerine:

biraz sıvıyağnane











eksili sulu kofte 3

EKŞİLİ SULU KÖFTE
HAZIRLANIŞI

   Öncelikle tereyağını eritelim, üzerine suyunu ekledikten sonra kaynamaya bırakalım.Diğer taraftan patatesleri ve havuçları küp küp doğrayıp kaynayan suya önce havucu,5 dakika kadar sonrada patatesi ekleyip pişmeye bırakalım.Köfteleri hazırlamak için, kıymayı,rendelenmiş soğanı ve yıkanmış kırık pirinci bir kaseye alalım,üzerine tuz ve baharatları da ekleyip iyice yoğuralım.misket kadar parçalar koparıp yuvarlayalım ve una bulayalım,fazla unu sallayarak dökelim.Pişen havuç ve patateslere köfteleri de ekleyip.5 dakika kadar da onunla pişirelim.

 Köfte pişerken terbiye için yoğurt,yumurta, limon suyunu iyice çırpıp,çorbadan kaşık kaşık alıp terbiyeyi ılıtalım ki kesilmesin,yavaş yavaş çorbaya ekleyip iyice karıştıralım.yaklaşık 10 dakika kadar daha pişirdikten sonra,en son tuz,tane karabiber ve çeşniyi de ekleyip ocağın altını kapatalım.Çorbayı kaselere alıp üzerine kızdırdığımız naneyle süsleyip sıcak olarak servis edelim.Yalnız naneleri fazla yakmayalım ki yeşil rengini çok fazla kaybetmesin.

AFİYET OLSUN...


                                                     Twitter :    Reyhan Ksc

                                                     instagram :  reyhanksc

                                                     facebook:   anne eli gibi

No comments:

Post a Comment