Hani o bilmediğim... Bilmediğim için de telaş yaptığım loğusa şerbeti var ya.. Meğer ne kolay şeymiş. Dün aktarlara gittim. İçeride bayan bulunan bir aktara girdim ve dedim ki... "Ben loğusa şerbeti tarifi ve malzemeleri alacağım" Kadın öyle güler yüzle davrandı ki bana. Hemen malzemeleri çıkardı ve nasıl hazırlayacağımı anlattı. Tabii bu arada Zeynep de arkadaşını telefonla arayıp bir bir malzeme listesi aldı. Zeynep'in arkadaşının listesi, aktarın çıkardığı malzemelerin aynısıydı. Ohh.. içim epeyce rahatladı.
Şimdi Malzemeleri fotoğraflarıyla aktarayım size.
Malzemeler
- 3 litre su
- 1.5 su bardağı şeker
- Kızamık Şekeri 150 gr.
- Tarçın kabuğu büyükçe 1 ad.
- Zencefiil Kökü büyük 1 kök
- Havlıcan Kökü büyük 1 kök
- Karanfil 5-6 adet
- Kırmızı Şekerci Boyası çay kaşığının ucuyla az miktarda.
- Çam fıstığı her bardağa 6-7 adet
Malzemelerin hepsini (çam fıstığı hariç) suya atıp 15-20 dk kaynatıyoruz. Soğuduktan sonra süzüyoruz.
Buzdolabında bekliyor. Sonra bardağa alıyoruz.
Servis yaparken bardağa bir kaç tane çam fıstığı atıyoruz. Hepsi bu kadar. Tabii bu aktarın verdiği tarif. Bazı tariflerde kaynama süresi çok uzun veriliyor. Hatta malzemeler bir tülbente bağlanıp suya atılırsa süzme işlemine de gerek kalmıyor ama evde tülbent yoktu. Aktarın dediği gibi yaptım ben de. Bu şerbet sulandırmadan servis edilecek. Şeker oranı, koku ve yoğunluk çok iyi oldu.
Bu şerbetin bir de konsantre olarak hazırlananı varmış. Yani 1 kilo şeker, 1 litre su ve baharatlar yaklaşık 1 saat kadar kaynatılacakmış. Soğuduktan sonra süzülecek ve 1 kısım şerbet 2 kısım su ile sulandırılacakmış. O zaman daha verimli oluyor. Yani 1 bardak konsantre şerbetten 3 bardak şerbet çıkıyor. Ama misafir sayısı az ise konsantre yapmaya pek gerek kalmaz. Ben hem normal hem de konsantre şerbet tarifini uyguladım.
No comments:
Post a Comment