Tuesday, August 6, 2013

EKŞİLİ SULU KÖFTE


eksili sulu kofte 1

Yaz geldi malum biz artık salçalı yemekler yerine yoğurtlu yada hafif yemekleri tercih ediyoruz.

Azra Ku'nun en sevdiği çorba yayla olunca sulu köfteyide bu şekilde yaptım çok beğendik umarım sizde beğenirsiniz.


Malzemeler


  • 200 gram orta yağlı kıyma

  • 1 kuru soğan

  • 1 silme çay kaşığı karabiber

  • 1 çay kaşığının ucu ile kimyon

  • 1 çay kaşığı kuru nane

  • 1 yumurta

  • 3 yada 4 yemek kaşığı yoğurt

  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası

  • 1 patates

  • tuz

  • 1/2 çay bardağı kırıklı pirinç ve 1 silme yemek kaşığı kadar ince bulgur

  • zeytin yağı



Hazırlanışı




  • Kıymanın içine soğan rendelenir,tuz,karabiber,kimyon,nane,yumurtanın beyazı,pirinç ve bulgur konur iyice yoğurulur.


  • Avuç içi ıslanır içine küçük küçük iki parça kıyma alınır ve fındık büyüklüğünde ikişer ikişer yuvarlanır(teker tekerde yuvarlayabilirsiniz).


  • 1 patates soyulur minik küpler halinde doğranır.


  • Tencereye kaynar su konur içine bir yemek kaşığı sıvıyağ ve tuz ilave edilir.Yuvarlanan kıymalar ve patates ilave edilir.Yaklaşık 20-25 dakika patatesler yumuşayana kadar pişirilir.


  • Derin bir kaba 3 yada 4 yemek kaşığı yoğurt bir yumurtanın sarısı, bir yemek kaşığı un yada buğday nişastası konur karıştırılır içine biraz soğuk su ilave edilerek inceltilir.


  • Tencedeki köfte ve patatesler pişince ocak kısılır içinden bir kaç kaşık sıcak su alınır yoğurtlu karışım kesilmesin diye ılıştırılır ve yayla çorbası yapar gibi yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir.


  • Minik bir tencereye yada cezveye 1/2 çaybardağı kadar yada daha az sızma zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı kadar toz nane konur yağ kızınca çorbaya döklür ve karıştırılır. Çorbanın kenarları hareketlenince fokur fokur kaynamadan çorba kapatılır.



Afiyet olsun.



No comments:

Post a Comment