Wednesday, August 7, 2013

TÜRK USULÜ HİNDİ ETLİ FAJİTA




Her paslanmanın cilası vardır.


Kalbin cilası da estağfirullah demektir.


(Hz.Muhammed (s.a.v))


turk usulu hindi etli fajita 1


Kardeşimin arkadaşlarıyla gittiği bir Meksika restoranında yediği Fajita adlı yemeği, kardeşimin anlatımı ve internette yaptığım araştırmalar sonucu bizim damak tadımıza uyarlayarak her etle yapmaya başladım.


Meksika mutfağı, yemeklerinde dana eti, tavuk, balıketleri, çeşitli biberler ve bol bol soslar kullanan bir mutfaktır. Bu yemeklerin en meşhuru da her etle yaptıkları fajita yemeğidir. Yapışı da son derece basit olan fajita diğer adıyla fajitas hem kısa sürede hazırlanmasıyla hem lezzetiyle hem de şık görüntüsü ile misafirlerinizi ağırlamak içinde çok uygun bir yemek.


Ben bu seferde hindi etiyle denedim. Değişik tarif arayanlar için değişik bir hindi yemeği... 


Yine çok güzel bir lezzet oldu.


İşte bizim evin fajitası:


turk usulu hindi etli fajita 2

turk usulu hindi etli fajita 3

turk usulu hindi etli fajita 4

turk usulu hindi etli fajita 5


Malzemeler:


1 kg hindi bonfile


3 adet yeşil dolmalık biber


2 adet etli kırmızıbiber


2 adet havuç


2 adet büyük boy soğan


2 adet büyük boy patates


1 limonun suyu


2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı


1 çay kaşığı kimyon


1 çay kaşığı toz kımızı biber


1 çay kaşığı karabiber


1 tatlı kaşığı toz şeker


Tuz


Yapılışı:




Hindi bonfilelerimizi birer parmak kalınlığında şeritler halinde yani jülyen olarak doğrayalım. Sarımsakları soyalım ve rendeleyelim. Sonra doğradığımız etleri geniş bir kaba alalım, sarımsağı, kimyonu, toz kırmızıbiberi, toz şekeri, bir limonun suyunu ve zeytinyağımızı ekleyip 4 – 5 saat dinlendirelim.


Biberlerin çekirdeklerini yani tohumlarını çıkartalım. Havuçları, patatesleri ve soğanlarımızı soyalım. Bütün malzemeyi yine jülyen olarak doğrayalım. Teflon bir tencerede veya geniş (wok tava gibi) bir tavada etlerimizi soteleyelim. Etimiz piştiğinde jülyen olarak hazırladığımız tüm sebzelerimizi ve tuzu ilave edip yemeğimizi kavurmaya devam edelim. Patatesler pişince yemeğimizi sıcak olarak servis yapalım.


NOT: Fajita Meksika da bizim lavaş ekmeklerimize benzer ekmeklerin üzerine konularak servis yapılır. Ama bizim evde lavaşın üzerine değilde tabağa direk servis yapıyoruz. İsteyen yine lavaşa sarıyor. Ayrıca fajita Meksikaların özel acılı soslarıyla tüketilen bir yemektir. Bizim kültürümüze göre ise mesela lavaşların içine fajitayı koyup, sarıp, yoğurt sos, avokado sos, domates sos, ketçap,hardal veya sarımsaklı mayonez gibi soslarla sıcak servis yapabiliriz.  


                                                  AFİYET OLSUN. 



No comments:

Post a Comment