Friday, November 8, 2013

Anam Babam Usulü Somun Ekmek



anam babam usulu somun ekmek 1


Merhabalar..:))

Birçoğunuz için tatil olan pazar gününde kahvaltılarınızı kendi mamülleriniz ile renklendirmek istermisiniz ??

Peki köy fırınlarını bilirmisiniz.. Kocaman taşlar ile örülü, anaların, gelinlerin kucak kucak çalı çırpı, odun toplayıp yaktığı fırınları ?

Kocaman teknelerde mayası hamur ekşisinden yapılan, bazen içine patates katılan ve o mübarek parmakların becerisi ile bir kazan dolusu yoğrulan hamurları..

Fırın tava gelince közünden mangala koyup da çay demlemeyi?

Sonra o kocaman hamuru oturup fırının önüne birer birer yer sofrasında bezelemeyi (pözilemeyi), sonra hepsini fırına özenle atıp heyecanla pişmesini beklemeyi,

Fırından çıkarken elleriniz yana yana küllerini temizlemeyi ekmeğin..

Süt kokulu sofra bezlerine sarmalamayı ekmekleri, sonra dayanamayıp tereyağ ile buluşturmayı dilimleri..

Bunları bilirmisiniz...

O anları yaşamak öyle keyiflidir ki, o eller öylesine marifetlidir ki.. Kah kınalı, kah hamurlu, kah yaralı bereli o tertemiz elleri izlemek.. Mekik mekik dokuyuşlarını birbir takip etmek..

Nasıl zevklidir.. Nasıl huzur vericidir..

İşte bugün sizlerle o kadar muhteşem olmasa da kendi kendime yapıp kuzinede pişirdiğim ekmeklerimi paylaşacağım..

Kim bilir belki elektrikli fırında bile olsa pişirir de, muhabbetinize muhabbet katarsınız.. Çayınızın yanına katık edersiniz..

Mutlu hafta sonları diler, ekmeğime dönerim..

Malzemeler:

1 kg. un

1 su bardağı saf kepek

1 çay bardağı yulaf ezmesi

2 adet haşlanmış patates

1 çorba kaşığı kuru maya

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığınca ılık su

Üzeri için:

1 çay kaşığı pekmez

1 çay bardağı su

1 çay kaşığı sıvıyağ


anam babam usulu somun ekmek 2


Yapılışı:

Un yoğurma kabına elenip, yulaf ezmesi, kepek ve tuz ile iyice harmanlanır..

Ortası havuz şeklinde açılıp maya ve şeker eklenir ve ılık su ilave ederek mayanın aktive edilmesi sağlanır..

Haşlanmış patatesler iyice ezip hamurun içine katılır ve su ilave ederek iyice yoğrulup 15 dakika beklettikten sonra hamur eşit parçalara bölünerek somun şekline getirilir ve yağlanmış tepsilere konulup tepsi mayasında yaklaşık 1 sat üzerlerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir..

Fırına vermeden evvel üzerinepekmez, sıvıyağ ve su karışımından sürülüp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dk. sonra dereceyi 200 e yükselterek iyice pişirilir..

Fırından çıktıktan sonra üzerine tereyağ gezdirilip sofrabezleri ile sarılır, soğuyunca dilimlenerek servis edilir..

No comments:

Post a Comment