Friday, November 8, 2013

BAŞKAVURMASI[ADANA USULU İMAMBAYILDI]



Bugün Nurlu Mutfakta başkavurması pişiryor..Patlıcanla yapılan ,ister soğuk ister sıcak yenen bu çok lezzetli ama hafif yemeği ,iftar  sofralarınız için deneyebilirsiniz..






baskavurmasi 1


Patlıcanlar çıkınca Adana`da yazın en çok yapılan yemek başkavurmasıdır..Başkavurması ,diğer yörelerde imambayıldı diye bilinen yemektir..Adana`da bu isimle bilinir.Sarmısaklı yoğurtla beraber sıcak yemek olarak yenir..Yanına en yakışan yemek bulgur pilavıdır..Bu lezzetli,pratik,hafif yemeği patlıcanlar tazeyken mutlaka deneyin..


baskavurmasi 2


Bu yemekte genelde patlıcanlar bol yağda kızartılarak yapılır,ama ben tencereye koyduğum az bir zeytinyağla kızartarak yapmayı tercih ediyorum.Hem daha sağlıklı,hem daha hafif oluyor..






baskavurmasi 3


MALZEMELER


7 tane patlıcan


2 adet büyük soğan


5 adet yeşil biber


6 adet domates


4 diş sarmısak


tuz


karabiber


kırmızı pul biber


1 tatlı kaşığı domates salçası


1\2 tatlı kaşığı biber salçası


1,5 tatlı kaşığı şeker


4 yemek kaşığı zeytinyağ


YAPILIŞI




  • Patlıcanları alacalı soyun,koparmadan dörde dilimleyin,yarım saat tuzlu suya ıslayın ve sonrada bol suda yıkayıp ,süzün.[ patlıcanları tuzlu suya acısı ve kara rengi çıksın diye ıslıyoruz..]




  • Sos için iki yemek kaşığı zeytinyağı tencereye koyun,içine küp küp doğranmış soğanları ,sarmısakları ekleyin ve kavurun.Kavrulurken içine sırayla ince doğranmış yeşil biberler,küçük doğranmış domatesleri ekleyin.Hepsi hafif kavrulunca içine salçaları,şekeri ve yeteri kadar baharatları ekleyin ve 10 dakikada öyle pişirin.Sosunuz işte bu kadar kolayca hazır.




  • Kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağı yayvan bir tencereye koyun ve patlıcanları içine dizin.Kısık ateşte hafifçe alt üst yaparak kızartın.Hafif kızaran patlıcanların arasına hazırladığınız sostan dilimlerin arasına birer kaşık gelecek şekilde koyun.Sonrada tencerenin dibinde kalan sosun içine 1 çay bardağı sıcak su ekleyerek soğutun ve patlıcanların üzerine dökün.Sonrada kısık ateşte patlıcanlar pişene kadar pişirin.Çok sulu bir yemek olmayacak.




  • Yemeğiniz pişince ister sıcak,ister ılık,isterde soğuk olarak,yanında sarmısaklı yoğurtla ve bulgur pilavıyla servis edin.




  • AFİYET OLSUN.





No comments:

Post a Comment