Saturday, November 9, 2013

Ev usulü tantuni



ev usulu tantuni 1
       Genellikle dışarı çıkınca çocukların canı birşeyler yemek ister.Bu durum da annelerinde içine pek sinmez...Yani benim...Temizliği ve içine konan yağı nedir diye düşündürür...Bu sebeple alternatifler düşünürüm..Evde yapılabilecekler dışarda satılanla belkide aynı olmayacaktır ama en azından temiz olduğunu bileceğim...Tantunide bunlardan biri.Dışarda yapılanla birebir aynı olmasada kendimce yapmaya çalıştığım bir lezzet....Buyrun tantuniye...



Hamur için malzemeler

1 Çay bardağı süt

1 Çay bardağı ılık su

2 Tatlı kaşığı tuz

3 Tatlı kaşığı maya

2 Tatlı kaşığı şeker

Alabildiği kadar un

İç Malzeme

300 yada400 gr biftek et

2 soğan

2 domates

1 Dolu yemek kaşığı tereyağı

Doğranmış maydanoz

tuz,pulbiber,kekik ve karabiber arzuya göre bunlar eklenir.

Yapılışı

Hamur yoğrulup bir saat kadar mayalanmaya bırakılır.Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınıp çok ince olmayacak şekilde açılır.Teflon tavada iki tarafıda pişirilir.Pişen lavaşlar temiz bir bezin üzerine alınır.Eğer hamurlar çok ince açılırsa sarılırken kırılır.Diğer yandan geniş bir tavaya etler ince ince kesilip konulur.Tavanın ağzını kapatmadan tahta kaşıkla karıştırarak pişirilir.Etin sulanmasına izin vermeden karıştırırken tereyağıda eklenir.Kavrulan etler bir tabağa alınır.Tavada kalan yağın içine piyaz doğranmış soğan eklenir.Bu işlemler yapılırken ocağın altı harlı yanacak ki malzeme sulanmadan pişsin.Soğan çok az piştikten sonra aynı şekilde söğüş doğranmış domates eklenir.Çok az pişmesine gayret gösterilir.Orjinalinde soğan domates pişmez ama ben bu şekilde yapmayı tercih ediyorum.Baharatlar eklenerek etle buluşturulur.Tavanın kapağı kapatılıp lavaşlar pişene kadar bekletilir.Pişirdiğimiz lavaşlara iç harçtan konularak bolca maydanoz eklenip sarılır.Ortadan ikiye kesilip servis yapılırsa daha güzel görünecektir.Yanında ayranla güzel bir uyum olacaktır...Sevdiklerinizle birlikte hoş bir lezzet olacağını umarım....Afiyet bal şeker olsun....

No comments:

Post a Comment